EI-E: podem entrar als volcans? dormen els volcans? roques volcàniques

Continuem amb les preguntes del projecte. Aquesta setmana hem descobert diverses coses:

En Saúl ens ha parlat del volcà Etna, un volcà que es troba a la illa de Sicília. Ens ha explicat que aquest volcà es troba en erupció des de fa un mes! VÍDEO DE L'ETNA

Això vol dir que dins aquest volcà no podem entrar, però sí que podem entrar dins els volcans d'Olot, com va fer l'Elm, ja que no estan actius. 

L'Elena ens ha explicat que per poder estar a prop d'un volcà cal fer servir una roba especial, una roba d'aproximació al foc que es diu ROBA D'AMIANT. Cal que es posin un casc, una jaqueta i pantalons aïllants, guants, botes i un equip de respiració autònoma. Ens ha dit que aquesta roba és per acostar-se,  no per tocar la lava. 
En Biel ens ha explicat que hi ha volcans adormits i d'altres que estan actius. Els volcans adormits que ens ha anomenat són: els volcans d'Olot, com el de Santa Margarida, el Teide (a Tenerife - Illes Canàries) i un volcà de Xile. 
Ens volcans que estan actius són: un volcà d'Indonèsia (es troben sobre una unió de plaques tectòniques i allà n'hi ha molts), l'Etna, i el Popocatépetl (de Mèxic). 
Ara que ja coneixem molts volcans hem decidit situar-los a la bola del món que tenim a la classe:


Així tenim la bola del món d'en Jordi, on tenim situades les plaques tectòniques, i la nostra amb els volcans que anem coneixent. 

A mates hem introduït les balances per poder treballar el concepte pes, més que, menys que, igual que. Ho hem fet jugant amb els pesos i amb roques volcàniques, per poder comparar:









En Nil ens ha portat roques volcàniques que tenia a casa. Ens les ha ensenyat i ens ha dit que moltes són de les Illes Canàries. Hem aprofitat per poder mirar les roques amb el microscopi digital i hem fet fotos d'aquestes, així hem vist que no totes són iguals, la del volcà d'Olot és més marronosa, les altres més negres o grises, n'hi ha que tenen forats més grans i d'altres de més petits... Aquí les teniu:








(pedra tosca "piedra pómez" - molt lleugera i amb molts forats)

                                 roca volcànica amb olivina, uns minerals que agafen el to verdós
La propera setmana continuarem treballant i donarem resposta a l'origen dels volcans i parlarem del què treuen i per què. També farem un parell de jocs sobre els volcans. Recordeu dur una llanterna dilluns!!!

Comentaris